Shqipëri: të moshuarit kalojnë numrin e të rinjve

0
674
Shqipëri

Popullsia në Shqipëri pritet të pësojë ndryshime të mëdha në strukturën e saj në dekadat e ardhshme. Pesha e popullsisë në moshë të re pritet të ulet, ndërsa numri i të moshuarve do të rritet ndjeshëm.


Emigrimi, shkak parësor i rënies demografike në Shqipëri


Në Shqipëri rritet demografia e të moshuarve

Kombet e Bashkuara (KB), ndarja e popullsisë, ka publikuar profilin demografik të Shqipërisë për vitin 2020, përmes grafikëve që përfaqësojnë popullsinë e vendit, të ndarë sipas grupeve. Ndryshime thelbësore janë parë që nga viti 1990, të cilat pritet të përkeqësohen ndjeshëm deri në vitin 2100.

Grafiku i parë tregon strukturën e popullsisë në 1990, ku të rinjtë mbizotëruan dhe fëmijët nga zero deri në 5 vjeç përbëjnë pjesën më të madhe të popullsisë.

Grafiku i dytë tregon strukturën e popullsisë shqiptare në vitin 2020. Sot, shumica e popullsisë është në grupmoshën 25 deri 35 vjeç, burra dhe gra.

Parashikimi i popullsisë në Shqipëri në të ardhmen

Deri në vitin 2100, popullsia e vendit jo vetëm që pritet të zvogëlohet, por edhe piramida e popullsisë do të përmbytet plotësisht. Shumica e popullsisë do të jetë grupmosha mbi 65 vjeç.

Këto ndryshime drastike kanë të bëjnë me uljen e lindshmërisë, rritjen e jetëgjatësisë dhe tendencën e emigrimit të popullsisë, e cila ishte e lartë sidomos deri në fillim të viteve 2000, por edhe në dekadën e fundit është ringjallur përsëri.

KB në parashikimin e saj për trendin e popullatës shqiptare, e cila i mban ato të pandryshuara për një vit. Parashikon që në skenarin optimist, vendi do të ketë 1.9 milion banorë në vitin 2100.

Në skenarin normal, popullsia pritet të bjerë në 1.08 milion banorë. Në skenarin pesimist (me lindshmëri të ulët dhe emigracion të lartë), në fund të vitit 2100, popullsia shqiptare pritet të ketë vetëm 512,000 banorë.


Shqipëria dhe katër skenaret për rimëkëmbjen ekonomike


Rritet tendeza e tregtimit të ilaçeve me 40% në pesë vitet e fundit

Në vitin 2019 numri i popullsisë ulet me 325 mijë banorë më pak se në vitin 2008. Por përdorimi i produkteve farmaceutike gjatë kësaj periudhe është rritur me 1.2 herë. Tregu i farmaceutikës është zgjeruar me 2.2 herë në vlerë.

Plakja e popullsisë, rritja e sëmundjeve, jetëgjatësia dhe vëmendja më e madhe ndaj kujdesit shëndetësor kanë rritur shitjet. Administratorja e një prej distributorëve më të mëdhenj farmaceutikë në vend thotë se, plakja e popullsisë rrit konsumin e ilaçeve.

Shtimi i numrit të të moshuarve, shpjegojnë farmacistët, rrit sasisë e konsumit të ilaçeve për tensionin, zemrën, Parkinsonin, etj. Moshat e thyera vuajnë më shumë se nga një sëmundje kronike në shumë raste, ndaj dhe janë kontingjenti më i madh i blerjes së medikamenteve.


Shqiptarët mbi 60 vjeç këtë vit janë 133 mijë më shumë se në vitin 2011. Një popullsi më e plakur rrit barrën e sëmundshmërisë dhe për rrjedhojë, edhe shitjen e medikamenteve.