Referendumi italian pëfundon me fitoren e “Po-së”

0
486
referendumi italian

Populli Italian doli në grupe për të votuar në zgjedhjet rajonale rreth një referendumi që mund të ulë numrin e ligjvënësve me një të tretën. Kjo pavarësisht nga pandemia e koronavirusit dhe protokollet e rrepta të higjienës në të gjitha qendrat e votimit.

Referendumi Italian në sondazhet e rradhës

Sondazhet e rezultateve sugjeruan një fitore mjaft të fortë të ‘Po’. Një fitore që arriti një rezultat të parashikuar ndërmjet 60-64% sipas daljes së anketave nga konsorciumi Opinio Italia.

Pyetja e referendumit u zhvillua si vijon: “A e miratoni tekstin e Ligjit Kushtetues në lidhje me” Ndryshimet në Nenet 56, 57 dhe 59 të Kushtetutës në lidhje me zvogëlimin e numrit të Anëtarëve të Parlamentit “, miratuar nga Parlamenti dhe botuar në Gazetën Zyrtare të Republikës Italiane nr 240 e 12 Tetorit 2019?

Mbështetur nga Lëvizja 5-Yje, ratifikimi i një vote po do të shkurtojë ligjvënësit e dhomës së ulët nga 630 në 400 dhe ata në Senat nga 315 në 200.

Pjesëmarrja e qytetarëve tek Referendumi Italian

Pjesëmarrja në mbyllje të votimit të hënën tregoi se disa rajone panë gati 60% -75% të votuesve me të drejtë vote, duke përfshirë ata që votuan nga shtëpia ose spitalet sepse ishin të sëmurë me COVID-19 ose karantinim.

Një ushtri vullnetarësh, të veshur me pajisje mbrojtëse nga koka te këmbët, krijuan mundesinë që edhe italianët e prekur nga virusi të mund të votonin.

Ata që arritën në qendrat e votimit duhej të ndiqnin protokolle të rrepta mbi mbajtjen e maskave të fytyrës dhe distancimin shoqëror. Të moshuarit që kishin përparësi në linjat dhe stacionet e pastruesve të duarve të kudogjendur.

Ndryshimi kushtetues u miratua tashmë nga parlamenti dhe nëse konfirmohet, do të hynte në fuqi në 2023 gjatë zgjedhjeve të ardhshme.

Votimi ishte planifikuar fillimisht për në maj por u shty për shkak të pandemisë COVID-19. Sondazhet e fundit tregojnë se shumë italianë janë pro shkurtimit të parlamentit.


Qeveria Italiane merr masa për rimëkëmbje ekonomike


Kryetarë të komunave dhe guvernatorë mbas referendumit Italian

Italianët gjithashtu do të votojnë në vend për të zgjedhur 1,000 kryetarë bashkie dhe shtatë guvernatorë rajonalë. Një tjetër votim që u shty për shkak të pandemisë.

Zgjedhjet rajonale do të jetë një provë për qeverinë mbi trajtimin e pandemisë. Italia ishte vendi i parë evropian që lëshoi ​​një bllokim dhe ishte një epiqendër e hershme e virusit.

Që atëherë, megjithatë, vendi ka shmangur rritjen e rasteve më gjatë se disa vende të tjera. Me një rritje ditore nën 2,000 krahasuar me më shumë se 10,000 raste ditore në Francë dhe Spanjë.

Italia të zbulojë se si do të shpenzojë 209 miliardë euro të BE-së, që janë para të gatshme për tu përdorur për rimëkëmbjen nga koronavirusi.
Presidentët e rajoneve mund të lëshojnë urdhra që mund të përçmojnë … ligjin kombëtar. Kështu që ata janë mjaft të fuqishëm dhe njerëzit e kuptojnë këtë,” tha Cristina Fasone. Ajo është asistente profesori tek e drejta publike krahasuese në Universitetin Luiss në Romë.

Koalicioni i krahut të djathtë i udhëhequr nga ish-ministri i brendshëm Matteo Salvini ka të ngjarë të konfirmojë bastionet në dy rajone, sipas sondazheve. Tri rajone të tjera mund të lëvizin në të djathtën.

Kandidatja e Lega të Salvini, Susanna Ceccardi po lufton me vota kokë më kokë me kundërshtarin e saj Demokrat në Toskanë, e cila historikisht është qeverisur nga e majta.