Ndërtimi i Portit të Vlorës kushton 22.8 milion euro

Plan për transformimin e portit të Durrësit

0
1548
Ndërtimi i Portit të Vlorës

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë tha se ndërtimi i Portit të Vlorës do të merret përsipër në një bashkim të përkohshëm nga kompanitë lokale Marina di Valona, ​​Brunes, Ndregjoni dhe Marina Projects me bazë në Mbretërinë e Bashkuar.

Sa do të kushtojë ndërtimi i Portit të Vlorës?

Kompanitë fituan tenderin për dhënien e një kontrate koncesioni afat gjatë. Duke lejuar projektimin, ndërtimin, funksionimin, mirëmbajtjen dhe transferimin i një porti të vogël për jahte dhe anije të vogla në qytetin jugor bregdetar të Vlorës. Ndërmarrjet e përbashkëta fituese do të investojë një total prej 22.8 milion Euro, përjashtuar taksën e vlerës së shtuar, për ndërtimin e portit të Vlorës. Referuar njoftimit të Ministrisë së Infrastrukturës, tre kompani morën pjesë në tender ku dy të tjerët ishin kompanitë vendase Albavia dhe Gjikuria. Komisioni i Vlerësimit të Ofertave ka skualifikuar dy kompanitë e tjera për shkak të mungesës së dokumenteve në aplikim. Asnjë nga të skualifikuarit nuk ka paraqitur një ankesë kundër vendimit të Komitetit.

Përse ndërtimi i portit të Vlorës është i rëndësishëm?

Vendndodhja e parashikuar e objektit ndodhet në qendër të qytetit të Vlorës, konkretisht në portin aktual i cili është nën administrimin e Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë. Tenderi për portin e vogël të Vlorës u hap në janar nga Ministria e infrastrukturës. Afati i propozuar i kontratës së koncesionit do të jetë 35 vjet. Porti i vogël pritet të japë një nxitje të turizmit në rajon. Marina do të përshtatet për të pritur anije dhe jahte dhe për të krijuar një zonë me shërbime tregtare dhe turistike, ndërsa porti i ngarkesave do të zhvendoset në zonën e Triportit në Vlorë. Gjithsesi, porti i ri i vogël është pjesë e Master Planit të bregdetit në Vlorë. Bregdet i cili do të zërë një zonë të konsiderueshme të portit. Gjithashtu, së bashku me portin pritet krijimi i një parku publik që do të shtrihet nga zona e Skelës deri në bregdet.

Plan për rindërtimin e portiti të Durrësit

Përvec kësaj, qeveria shqiptare tha se filloi bisedimet zyrtare me përfaqësuesit e kompanisë shumëkombëshe të zhvillimit të pasurive të patundshme Grupi Emirati Emaar. Kjo ndodhi në janar, disa javë pas nënshkrimit të marrëveshjes për transformimin e Portit të Durrësit në një nga portet më të mëdha turistike në Adriatik. Investimi ka një kosto totale prej 2 miliardë Euro dhe do të bëhet tërësisht nga kompania Emaar. Projekti parashikon ndërtimin e një marine të përshtatur për jahte, një terminal modern të pasagjerëve dhe ndërtesa të reja përgjatë tij. Ndërtime që do të kenë qëllime tregtare dhe hoteliere. Ideja është zhvendosja e Portit tregtar të Durrësit në zonën e Porto Romanos. Pra që terminali i pasagjerëve të qëndrojë tek Marina e Durrësit.


Aeroporti i ri si në Kukës dhe Vlorë gjithnjë më real

Mini Shengeni Ballkanik garanton lirilëvizjen qytetarëve me letërnjoftim

Mbretëria e Bashkuar dhe Shqipëria nënshkruajnë marrëveshje ekonomike