Mijra malazez demostruan kundër ndryshimeve ligjore të kultit fetar

0
483
Mijra Malazez Demostruan

Mijra mbështetës malazez demostruan të hënën në Podgoricë, duke kërkuar që qeveria e re të tërheqë ndryshimet në ligjin e diskutueshëm për Lirinë e Fesë. Ligj i cili kishte zemëruar jo pak Serbët etnikë dhe Kishën Ortodokse Serbe. Nënkryetari i Partisë Demokratike të Socialistëve, Dusko Markoviç merr pjesë në të ashtuquajturat protesta patriotike në Podgoricë, Mal i Zi.

Për çfarë arsye mijra malazez demostruan para Parlamentit?

Mbështetësit e të ashtuquajturave organizata patriotike në Malin e Zi protestuan të hënën në kryeqytetin e Podgoricës. Protesta ishte kundër propozimeve të qeverisë së re për të ndryshuar ligjin e diskutueshëm për Lirinë e Fesë. Duke fshirë të gjithë elementët e kundërshtuar nga Kisha Ortodokse Serbe e fuqishme. Duke tundur flamuj malazezë dhe duke brohoritur kundër qeverisë së re, mijëra protestues u bënë thirrje deputetëve të mos mbështesin ndryshimet që do të votohen në parlament deri në fund të vitit. Një nga organizatorët, Nemanja Batricevic, akuzoi qeverinë e re për dhënien e pasurive Kishës Ortodokse Serbe dhe Serbisë. “Ata po i dorëzojnë thesarin kulturor malazez Kishës Ortodokse Serbe dhe Serbisë. Sot, me votat e malazezëve të korruptuar, ata po dorëzojnë Malin e Zi përsëri“, tha Batricevic.

Nga kush parti mbeshteten mijra malazez qe demostruan?

Protestat u organizuan përpara parlamentit përpara debatit rreth ndryshimeve të propozuara. Para fillimit të seancës, ish-Kryeministri Dusko Markoviç, nënkryetar i Partisë Demokratike të Socialistëve, DPS, dhe kolegët e partisë tani të opozitës, i përshëndeti protestuesit. Protestuesit u mbështetën gjithashtu nga disa zyrtarë të Partisë Social Demokrate të opozitës, Social Demokratëve dhe Partisë Liberale. Pasi parlamenti i fundit miratoi ligjin në dhjetor 2019, priftërinjtë, besimtarët dhe mbështetësit e Kishës Ortodokse Serbe zhvilluan protesta të shumta. Ata kërkuar tërheqjen e tij. Kisha, pati marrëdhënie të dobëta me qeverinë e mëparshme. Duke pretenduar se ligji i ri do të lejonte shtetin të konfiskonte pronat.

Votimet e 30 gushtit bënë të mundur ardhjen në pushtet të filo serbëve

Më 30 gusht, tre blloqe të opozitës fituan një shumicë të hollë prej 41 prej 81 vendeve në parlament. Duke përjashtuar DPS nga një qeverisje të gjatë. E cila miratoi ligjin e fesë. Pas zgjedhjeve, Kryeministri i ri, Zdravko Krivokapic, premtoi se ndryshimi i ligjit do të ishte një përparësi. Më 18 dhjetor, qeveria e re tha se do të ndryshojë ligjin duke fshirë të gjithë elementët e kundërshtuar më parë nga Kisha Ortodokse Serbe.

Kush janë ndyshimet që i bëhen ligjit?

Mbas fitores nga pala që propozoi ndryshimin ligjor falë mazhorancës, ligji hyn direkte në fuqi. Ndryshimet fshijnë thelbin kryesor të grindjes, një detyrim për komunitetet fetare të sigurojnë prova të qarta të pronësisë. Në mënyrë që të ruajnë pronat e tyre. Nuk do të ketë gjithashtu regjistrim të ndërtesave fetare dhe vendeve në pronësi të mbretërisë së pavarur të Malit të Zi. Përpara se ajo të bëhej pjesë e Mbretërisë së Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve të mbizotëruar nga Serbët në 1918, më vonë u quajt Jugosllavi. Qeveria po tërheq gjithashtu detyrimin që komunitetet fetare të riregjistrohen, gjë që zemëroi Kishën Serbe. E cila tha se komuniteti i saj fetar kishte ekzistuar në Malin e Zi për tetë shekuj.

Modifikimi i ligjit diskriminon 2/3 e popullsisë malazeze

Një deputet i DPS, Dragutin Papoviç, tha se propozimet diskriminuan dy të tretat e qytetarëve të Malit të Zi. “Kjo qeveri i jep monopol vetëm një komuniteti fetar dhe vetëm një kombi. Ne nuk do ta lejojmë këtë dhe do të përdorim të gjitha mënyrat demokratike për të mbrojtur qytetarët tanë,” tha Papoviç në një konferencë për shtyp. Ministri i Drejtësisë Vladimir Leposavic tha se nuk kishte për qëllim asnjë diskriminim midis bashkësive fetare. “Me ndryshimet në ligj, prona kulturore në pronësi të komuniteteve fetare është forcuar. Askush nuk mund ta transferojë si pronë shtetërore,” tha Leposavic.


Mini Shengeni Ballkanik garanton lirilëvizjen qytetarëve me letërnjoftim