Ilir Meta rrezikon postin si President i Shqipërisë

0
1723
Ilir Meta

Parlamenti shqiptar filloi të mërkurën një sesion të jashtëzakonshëm për të votuar ku Ilir Meta, presidenti i vendit fajësohet. Mbas një hetimi parlamentar ku arritet në përfundimin se ai duhej të hiqet nga detyra për shkeljen e kushtetutës.

Perse është hetuar Ilir Meta?

Një raport prej 98 faqesh nga komiteti hetimor i parlamentit tha se Presidenti Ilir Meta shkeli 16 nene të kushtetutës përpara zgjedhjeve të përgjithshme të Shqipërisë në 25 Prill dhe duhej të hiqej nga detyra një vit më parë sesa mbaron mandati i tij. Meta denoncoi hetimin dhe përpjekjen e fajësimit, duke argumentuar se ato janë të paligjshme. Në fund të Prillit, 49 ligjvënës socialistë në pushtet kërkuan komitetin hetimor. Ata akuzojnë Meta, një ish-kryeministër socialist që u largua nga partia shumë vite më parë, për nxitje të paqëndrueshmërisë dhe dhunës në Shqipëri si dhe . Ata thonë se Meta duhet të fajësohet për dështimin në detyrën e tij kushtetuese për të garantuar unitetin kombëtar.


Fushata zgjedhore në Shqipëri tregoi fytyrën politikës

Milan Shufflay, albanologu që dashuronte Shqipërinë

Bashkëpunim ligjor me Italinë ndërmjet universitetin të Salentos


A i kanë socialistat numrin e duhur të votave?

Partia Socialiste në votime arriti një një epërsi prej 74 nga 140 vendet e parlamentit në zgjedhjet e 25 Prillit, duke fituar katër mandatin e tyre të tretë. Një shumicë prej dy të tretave, ose 93 vota, do tju duhen për të fajësuar Metën. Megjithatë, socialistët nuk i kanë numrat në parlament për të arritur 93 vota. Pra, e vetmja mënyrë për të arritur numrin e kërkuar është koalicioni më elementë të tjerë. Në qoftë se numri arritet ligjvënësit votojnë për ta hequr atë nga detyra. Gjithsesi, miratimi përfundimtar do të duhet të vijë nga Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë brenda tre muajsh. “Aktet, sjellja dhe qasja e Presidentit të Republikës bien ndesh me rolin dhe pozicionin e tij kushtetues. Evetmja zgjidhje ngelet heqja nga posti i Presidentit të Republikës për shkelje të rëndë të kushtetutës”, shkruhet në raport.

Ilir Meta është thjeshtë një figurë ceremoniale

Presidenca e Shqipërisë është kryesisht ceremoniale por mbart një farë autoriteti mbi gjyqësorin dhe forcat e armatosura. Roli gjithashtu zakonisht kuptohet të jetë apolitik, por Meta është përplasur rregullisht me qeverinë Socialiste të Kryeministrit Edi Rama. Ilir Meta mori detyrën e presidentit në 2017 me mbështetjen e Socialistëve në pushtet. Meta, në shumë raste ka kundërshtuar axhendën e tyre duke bllokuar emërimet e ministrave dhe legjislacionin e vetos. Presidenti aktual akuzon Ramën për drejtimin e një “regjimi kleptokratik” dhe përqendrimin e të gjitha pushteteve legjislative, administrative dhe gjyqësore në duart e tij. Meta argumenton se asambleja në ikje është në një periudhë tranzicioni pas zgjedhjeve. Për këtë arsye nuk ka të drejtë të kryejë veprimtari të tilla hetimore. Parlamenti i zgjedhur në prill fillon punimet zyrtarisht në shtator.