Fushata zgjedhore në Shqipëri tregoi fytyrën politikës

Rama ju kërkon shqipëtarëve një mandat të tretë

0
1247
fushata zgjedhore

Fushata zgjedhore në Shqipëri, përfundoi me votimin e 25 prillit. Muajit i kaluar është karakterizuar nga retorika të ashpra, akuza të ndërsjella për korrupsion dhe krime të tjera nga udhëheqësit e dy partive kryesore.

Si u zhvillua fushata zgjedhore në Shqipëri?

Fushata zgjedhore në Shqipëri, ishte menjëherë shumë agresive si nga tonet, si nga zhvillimi i saj. Dy kandidatët akuzuan njëri-tjetrin për krime të ndryshme, veçanërisht lidhur me korrupsionin dhe mashtrimet elektorale. Jo pak momente të fushatës ishin të tensionuara dhe të dhunshme. Gjatë tubimeve elektorale të të dyja partive, grupet e shqetësuesve nga partia kundërshtare shpesh ndërpresin ngjarjet me thirrje dhe protesta. Grupet e organizuara dhe militante të të dy palëve janë mobilizuar kundër kundërshtarëve politikë. Në disa raste, të tilla si në shkurt në qytetin e Elbasanit, 35 kilometra nga kryeqyteti Tirana, ka pasur luftime dhe dhunë, të cilat ditët e fundit kanë degjeneruar, ku të paktën një person ka vdekur. Të hënën disa njerëz qëlluan në një zyrë të Partisë Demokratike në qytetin e Kavajës, duke plagosur sekretarin e ri lokal të partisë në gju. Këto incidente janë marrë nën hetim.


Mbretëria e Bashkuar dhe Shqipëria nënshkruajnë marrëveshje ekonomike

Reforma zgjedhore miratohet falë marrëveshjes ndërmjet mazhoranes dhe opozites

Milan Shufflay, albanologu që dashuronte Shqipërinë


Kush ishin reagimet e radhës?

Rama bëri thirrje për qetësi dhe durim, duke theksuar se, “zgjedhjet e 25 Prillit , të dielën do të bashkojnë shqiptarët”. Reaguan po ashtu SHBA dhe BE, duke ju bërë thirrje drejtuesve kryesorë të politikës që, “të jenë të përmbajtur dhe të refuzojnë në mënyrë të qartë dhunën” para zgjedhjeve. Ata shprehen idenë që, “zyrtarët, në zbatim të ligjit të hetojnë këtë incident sa më shpejt dhe në mënyrë të plotë, të identifikojnë autorët dhe t’i dënojnë me të gjithë forcën e ligjit. Ata që përfshihen në dhunë të tillë duhet të ndëshkohen”. Delegacioni i BE në Shqipëri tha se “akti i dhunshëm në Elbasan duhet të hetohet me shpejtësi, autoritetet kompetente duhen të bëjnë  të qarta përgjegjësitë”. Delegacioni i BE bën thirrje “për përmbajtje, shmangie të dhunës, retorikës nxitëse dhe gjuhës së urrejtjes në këtë moment vendimtar të fushatës elektorale”.

Fushata zgjedhore e Ramës për një mandat të tretë

Zgjedhjet janë një provë për Edi Ramën, e cila ka qeverisur që nga viti 2013 mes akuzave për korrupsion nga opozita. Tani për tani, ai drejton sondazhet. Rama u kërkon shqiptarëve një mandat të tretë. Nëse fiton në këto zgjedhje do të ishte hera e parë që në historinë e shkurtër të Shqipërisë post-komuniste ku një kryeministër zgjidhet dy herë. Ideja është të përfundojnë punën e filluar në 2013, vazhdimi me reformat nuk dëshiron të humbë të gjitha sakrificat që shqiptarët kanë bërë deri tani. Basha akuzoi Ramën për paralizimin e vendit dhe dëshirën për të bërë gjithçka për të qëndruar në pushtet. Ai premtoi se ai do të luftojë kundër varfërisë dhe se qëllimi i tij i parë dhe më i rëndësishëm do të jetë integrimi i Shqipërisë në Bashkimin Evropian. Basha gjithashtu akuzon Ramën për keqpërdorimin e krizës shëndetësore të shkaktuar nga pandemia e koronavirusit.