Aeroporti i ri si në Kukës dhe Vlorë gjithnjë më real

0
4718
AEROPORTI I RI

Së shpejti turizmi shqiptar do të stimulohet nga aeroporti i ri i Kukësit dhe ai i Vlorës. Albcontrol ftoi për të prezantuar ofertat për mbështetjen operacionale për fillimin e operacioneve në Aeroportin e Kukësit, në verilindje të Shqipërisë. Njoftimi i kontratës nënvizon se të gjitha ofertat duhet të dorëzohen në mënyrë elektronike deri më 1 Mars. Fondi limit për kontratën është 25 milion lekë, (200,500 Euro) përfshirë taksën e vlerës së shtuar dhe koha e zbatimit do të jetë një muaj.


Mini Shengeni Ballkanik garanton lirilëvizjen qytetarëve me letërnjoftim


Sa kushtoi aeroporti e ri të Kukësit?

Shpresojmë, ky proces mund të hapë rrugën për fillimin e operacioneve në Aeroportin e Kukësit. Një projekt i rëndësishëm që me kalimin e viteve u bë disi një tallje. Ndërtimi i aeroportit të Kukësit ka përparuar ndjeshëm dhe projekti pritet të përfundojë në fund të shkurtit. Afati i parashikuar do të sigurojë kohë për testet e nevojshme për certifikimin ndërkombëtar të aeroporti. Në Mars 2019, qeveria e Shqipërisë miratoi zgjedhjen e ministrisë së infrastrukturës për një ndërmarrje të përbashkët. E cila përbëhet nga kompanitë e regjistruara shqiptare Global Technical Mechanics dhe Bami. Fitues në tenderin për projektin me ofertën e saj për të investuar rreth 8 milion Euro (9,8 milion dollarë).


Përkeqësimi ekonomik në Shqipëri frenon zhvillimin vendor për 2020-in


Mbyllet gara për aeroportin e ri të Vlorës

Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë Belinda Balluku zbuloi të hënën se 2 oferta kanë mbërritur për ndërtimin dhe funksionimin e Aeroportit të Vlorës. Kjo pasi institucioni i saj ka mbyllur konkursin për ndërtimin e këtij aeroporti. Fillimi i Prillit do të shënojë fillimin e punimeve për këtë investim strategjik që pritet të ketë një ndikim të konsiderueshëm në ekonominë e vendit. “Sot, ne mbyllëm konkursin për këtë projekt. Ne jemi shumë të kënaqur të njoftojmë se 2 oferta kanë mbërritur. Komisioni do të marrë kohën e duhur dhe në shikim të parë, ofertuesit plotësojnë kushtet teknike. Sidoqoftë, do të duhet koha e nevojshme dhe shpresojmë që së shpejti do të kemi një fitues. Në fillim të Prillit do të fillojë puna në vendin e ndërtimit të Aeroportit të Vlorës, Aeroportin e të gjithë Shqiptarëve”, tha Balluku.

Aeroporti i ri i Vlorës pengohet nga vonesa të shumta

Gjithashtu, Ministrja u përqendrua në vonesat që janë vuajtur herë pas here. Që nga konkursi për ndërtimin e kësaj vepre, të cilat për mendimin e saj, kanë ardhur si rezultat i pandemisë Covid-19. “Konkurrenca për ndërtimin dhe funksionimin e aeroportit u hap fillimisht në 19 Dhjetor 2019. Fituesi do të shpallej në Mars, një proces që u bllokua për shkak të pandemisë Covid-19. Në kushte të tilla, Ministria e Infrastrukturës vendosi të rihapet ankandi ndërkombëtar në nëntor të vitit të kaluar. Duke caktuar 14 dhjetorin si afatin e fundit për shpalljen e fituesit”, shtoi Ministri i Infrastrukturës. Pas Aeroportit Ndërkombëtar të Rinasit do të hapet Aeroportit Ndërkombëtar i Kukësit në fillim të pranverës së këtij viti. Ndërsa, Aeroporti i Vlorës bëhet aeroporti i tretë në vend që mund të fillojë punën.


Borxhi publik shqiptar fundos ekonominë e vendit